Belgyógyászat Budapest
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Dobhártyaszakadás

A dobhártya fontos szerepet tölt be a fülben. Ha megsérül, károsodhat a hallás. A dobhártya egy vékony szövetréteg, amely elválasztja a középső fület és a külső hallójáratot. Ez a membrán rezeg, amikor hanghullámok érkeznek a fülbe. Ezt a rezgést adja tovább a középfülben található hallócsontoknak. A dobhártya szakadás során egy kis lyuk vagy szakadás keletkezik a dobhártyán.

A megrepedt dobhártyát perforált dobhártyának is nevezik. Ritka esetekben ez az állapot maradandó halláskárosodást okozhat.

Kiváltó ok

A fülfertőzések a dobhártya-repedések gyakori okai, különösen gyermekeknél. A fülfertőzés során folyadék halmozódik fel a dobhártya mögött. A felgyülemlett folyadék nyomása a dobhártya megrepedését okozhatja. A fülfertőzések nagyobb valószínűséggel fordulnak elő kisgyermekeknél, megfázásos vagy influenzás betegeknél, illetve rossz levegőminőségű területeken.

A nyomásváltozások miatti sérülést barotraumának nevezik, főként akkor fordul elő, ha a fülön kívüli nyomás nagymértékben eltér a fülben lévő nyomástól. Barotraumát okozhat pl. a búvárkodás, repülés.

Bármilyen sérülés a fülben vagy a fej oldalán, dobhártya szakadást okozhat. Leggyakoribb fizikális sérülés a fül ütése verekedés, sportolás vagy baleset következtében,emellett bármilyen tárgy, például fültisztító, köröm vagy toll a fülbe való behelyezése is kárt okozhat.

Az akusztikus trauma vagy a rendkívül hangos zaj pl. egy robbanás is felszakíthatja a dobhártyát. Ez azonban ritka esetben fordul elő.

Tünetek

A fájdalom a dobhártya-szakadás fő tünete. Emellett vizes, véres vagy gennyes folyadék folyhat az érintett fülből. Váladékozást követően a fájdalom enyhülhet. A középfülgyulladás okozta szakadás általában vérzést okoz.

Előfordulhat, hogy átmeneti halláscsökkenést tapasztalnak az érintett fülben. Emellett fülzúgást, állandó fülcsengés, illetve szédülés is jelentkezhet.

Diagnózis

Orvosa speciális, fénnyel ellátott eszközzel megtekinti a hallójáratát az ún. otoszkóppal.

Audiológiai vizsgálat során értékelik a hallást.

Timpanometria esetén fül-orr-gégészeti panométert helyez a fülbe, hogy tesztelje a dobhártya válaszát a nyomásváltozásokra.

Kezelés

A dobhártya-szakadás kezelése elsősorban a fájdalom enyhítésére és a fertőzés megszüntetésére vagy megelőzésére irányul.

A sérülés mértékétől függően a dobhártya gyakran magától bezáródik.

Ha a füle nem gyógyul spontán, műtétre kerül sor. A műtét során gyógyszeres tapaszt helyeznek a membrán szakadása fölé. A tapasz segíti a membrán összenövését.

Fertőzés esetén antibiotikum válik szükségessé. Antibiotikumot írhatnak fel a kiváltó okként szereplő fertőzésre, ill. az új fertőzések kialakulásának megelőzésére.

Ritka esetekben műtétre lehet szükség a dobhártyán lévő lyuk megszüntetése érdekében. A perforált dobhártya műtéti kezelését tympanoplastica-nak (timpanoplasztika) nevezik.

Enyhíthetjük a fájdalmat NSAID-kal valamint, ha naponta többször meleg, száraz borogatást helyezünk a fülre. Orrunkat csak akkor fújjuk, ha feltétlen szükséges ugyanis az orrfújás nyomást okoz a fülben. A megnövekedett nyomás fájdalmas lehet, és lassítja a dobhártya gyógyulását. Orvosi előírás nélkül ne használjunk vény nélkül kapható fülcseppeket.

Dobhártya-repedések gyermekeknél

A dobhártya-repedések, mint a fülfertőzések is sokkal gyakrabban fordulhatnak elő gyermekeknél, érzékeny szöveteik és szűk hallójáratuk miatt.

Megelőzés

Tartsuk szárazon a fülünket, hogy elkerüljük a további fertőzést.

Fürdés közben figyeljünk, hogy ne kerüljön víza hallójáratba.

Ha fülgyulladás áll fenn, azonnal kezeltessük!

Kerüljük a repülést, ha meg vagyunk fázva vagy orrmelléküreg gyulladásunk van!

Ne használjunk idegen tárgyakat a felesleges fülzsír eltávolítására!

Használjunk füldugót, ha tudjuk, hogy sok zajnak leszünk kitéve, például hangos gépek közelében,építkezéseken.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Lynch JH, Deaton TG. Barotraumawithextremepressures in sport: fromscubatoskydiving. CurrSportsMedRep. 2014 Mar-Apr;13(2):107-12. doi: 10.1249/JSR.0000000000000039. PMID: 24614424.

Sarkar S, Roychoudhury A, Roychaudhuri BK. Tympanoplasty in children. EurArchOtorhinolaryngol. 2009 May;266(5):627-33. doi: 10.1007/s00405-008-0908-1. Epub 2009 Jan 22. PMID: 19159942.

Sinkkonen ST, Jero J, Aarnisalo AA. Tärykalvoreikä [Tympanicmembraneperforation ]. Duodecim. 2014;130(8):810-8. Finnish. PMID: 24822331.

Boedts D. Tympanicmembraneperforations. ActaOtorhinolaryngolBelg. 1995;49(2):149-58. PMID: 7610907.